Friday, October 2, 2009

The Penang Story

Banyak perkara yang sedang berlaku di Pulau Pinang sejak kebelakangan ini, salah satu contoh kejadian kg. buah pala. Sekarang ini keadaan kampung-kampung di Pulau Pinang tidak tahu sampai bila akan kekal. Satu demi satu sedang dimusnahkan demi kemajuan kononnya.
Apa yang menarik minat rakyat sekarang ini adalah isu Jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang. Terdapat cadangan dari parti dalam PR untuk jawatan itu digilir oleh 3 bangsa penting di Malaysia. Jika diikutkan hati dan akan yang bijaksana bagus juga cadangan yang diberikan itu , tetapi terdapat beberapa orang yang 'gila kuasa' dan tidak mampu menolak kebenaran bahawa mereka minority di negara ini dengan sombong menolak dan merasa terganggu jika diberi Melayu untuk memimpin Pulau Pinang.
Disini perlu dijelaskan bahawa Melayu di Pulau Pinang didalam keadaan sedih jika di bandingkan dengan Melayu dinegeri lain. Mungkin dengan cadangan ini akan mengubah hidup orang Melayu. Terdapat setengah pihak mengatakan bahawa mereka pentingkan sama rata, tetapi secara hakikatnya mereka yang gila kuasa. Meniru pendekatan Perdana Menteri Malaysia ke-6, mereka juga melebelkan diri mereka untuk semua. Jika itu hendak dilakukan mereka perlulah buktikan apa yang mereka gembar-gemburkan itu benar bukannya tipu helah untuk berkuasa seperti di Pulau Pinang sekarang ini. Mereka perlu menunjukkan contoh dengan membenarkan jawatan Ketua Menteri digilirkan kepada semua bangsa supaya kerja dapat dilaksanakan dengan cekap. Kalau perkara mudah seperti ini pun tidak dapat dilakukan maka janganlah lagi menaburkan kata-kata kotor lagi hina yang ingin membantu rakyat.
Sekarang telah tiba masanya untuk buktikan kepada rakyat Malaysia yang parti extrimis yang sedang mentadbir Pulau Pinang kini memberi peluang untuk semua.

No comments: